Wiki

Maatschappelijke verdraagzaamheid

De remonstrantse uitingen van verdraagzaamheid golden in de historische context oorspronkelijk als deugd voor christenen onderling. Maar in onze tijd heeft verdraagzaamheid een meer maatschappelijke, bredere betekenis. Nu gaat het om verantwoordelijkheid: remonstranten vinden het belangrijk dat we maatschappelijke verschillen en kloven niet laten escaleren. Want wanneer wordt verdraagzaamheid onverschilligheid? Wanneer het respect voor verschillen en de interesse in de ander verdwijnen. Wanneer het leven en de opvattingen van de ander je koud laten zolang het je eigen leven niet beïnvloed. Verdraagzaamheid daarentegen kost moeite: je kunt niet ‘gewoon’ langs elkaar heen leven in een wereld waarin problemen steeds meer. (Lees verder)

Religieuze verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid is iets heel anders dan onverschilligheid. Onverschilligheid is iets ‘buiten de kring van onze interesse schuiven’ zoals Annemarieke van der Woude dat zo goed verwoordt in haar essay Verdraagzaamheid doet zeer. Maar wat betekent verdraagzaamheid dan wel? Voor remonstranten staat het begrip verdraagzaamheid in verband met het begrip vrijheid. Remonstranten willen God eren en dienen volgens hun ‘beginsel van vrijheid en verdraagzaamheid’ zoals de Beginselverklaring van de Remonstrantse Broederschap dat formuleert. Het gedachtengoed van de zeventiende-eeuwse filosoof Pierre Bayle speelt een grote rol in de remonstrantse opvattingen over verdraagzaamheid. Daarin geldt: als je zelf vrij bent, dan gun je dat. (Lees verder)

Archieven – Remonstrants erfgoed

De Taakgroep Remonstrants Erfgoed bemoeit zich met het erfgoed van de remonstranten in de meest brede zin van het woord. Dat betekent de zorg voor het bewaren en toegankelijk houden van dat erfgoed zoals dat aanwezig is in archieven en collecties. Daarnaast is er de zorg voor het materiële erfgoed, het ‘kerkelijk kunstbezit’ van de Broederschap. En tenslotte wil de taakgroep ook onderzoek naar dit erfgoed stimuleren door studiedagen te organiseren, alsmede publicaties daarover te initiëren. Archiefbeheer Deze pagina’s bevatten praktische adviezen voor plaatselijke kerkenraden en besturen over wat wel en niet te bewaren (selectiebeleid) en hoe om te gaan. (Lees verder)