16 september 2023

Kruispoortlezing over gastvrijheid door Heine Siebrand

Geschreven door Jan Kaat

Zondag 24 september 14:00

Heine Siebrand is filosoof en theoloog en emeritus-predikant van de Geertekerk Utrecht.

Gastvrijheid, voor iedereen een begrip, maar er valt toch nog veel over te zeggen.

Dagelijks horen we mensen zeggen: ‘kom verder!’ om te worden toegelaten in het huis van een ander. Of we nodigen zelf mensen bij ons thuis uit.

Door de eeuwen heen is daar verschillend mee omgegaan.  En elke cultuur geeft er op eigen wijze vorm aan.  Welke spelregels zijn er? Om wie gaat het? En hoever reikt onze gastvrijheid? Zijn er grenzen? 

In de lezing wordt uiteengezet wat gastvrijheid betekent voor Odyssee, de Grieken, de Romeinen, de christelijke ethiek, filosofe Hannah Arendt tot aan het huidige vluchtelingen dilemma.

In beginsel is echte gastvrijheid gratis. Je laat je gasten niet betalen voor wat je ze voorzet of waarmee je ze onthaalt. Toch is niet overal waar sprake is van gastvrijheid alles gratis en voor niks: in de horeca,  bed&breakfast en vakantie is ook sprake van gastvrijheid, maar toch wordt daar een prijs voor betaald. 

Hoe gastvrij ben je zelf? En hoe bevalt het om gastvrouw of gastheer te zijn? En welke ervaring als gast was zo bijzonder dat die je altijd is bijgebleven?

Een lezing met een gesprek over de actualiteit en het belang voor onze wereld,

U bent van harte welkom, adres Remonstrantse kerk  Kruispoortstraat 8 Schoonhoven

Toegangsprijs is € 7,50  incl.  koffie en thee. 

Gerelateerd