Schoon, schoner, schoonst … En ook steeds duurzamer?
Geschreven door Hans van der WaalWie de Geertebrief leest, ziet dat daar vanuit de diaconie vaak geschreven wordt over Groene Kerk. Sommige columns verschijnen onder het thema GroeneGeert. Voor onze gemeente schrijven we ook af en toe een tekst die u kan inspireren om andere keuzes te maken, om bijvoorbeeld voor het schoonmaken andere producten op uw boodschappenlijstje te zetten dan eerst.
Zelf merk ik dat het aanstekelijk werkt als je ideeën met elkaar deelt.
Sinds dit voorjaar maken we in wisselende groepjes de kerk schoon. De start daarvan was op 11 maart. Echt een goede tijd voor een grote (voorjaars) schoonmaak. Met man en vrouw en macht werd een basis gelegd. Dan zouden we het een poosje bij kunnen houden tot de volgende gezamenlijke actie. Na iedere dienst worden keuken en toilet even nagelopen en in ieder geval om de twee maanden worden alle ruimten in de kerk gestoft en gezogen.
Bij het begin op 11 maart had iedereen nog eigen schoonmaakspullen bij zich. Daarna moesten we echter nadenken over wat we wilden gebruiken aan schoonmaakmiddel. Dus ‘doken’ we het keukenkastje in. De vraag rees of we door wilden gaan met wat daar stond of dat we over zouden gaan op natuur vriendelijker producten. We hebben daarover niet iedereen geraadpleegd, maar meerdere vrouwen die met de schoonmaak mee gaan doen, waren ervoor om voor het laatste te kiezen. Chloor en chemische vloeistoffen eruit en vloeistoffen op natuurlijke basis erin!
Bij één van de grote supers was het middel Ecover in de aanbieding. Dat hielp bij onze keuze. We zouden voor niet meer geld dan anders toch duurzame producten kunnen gaan gebruiken voor het toilet en het schoonmaken. Nadeel is wel dat je nog steeds plastic verpakkingen hebt.
Voor nog duurzamer of ‘groener’ schoonmaken kun je ook zelf aan het mengen slaan. In het boek ‘Groene zeepjes en sopjes’ staan recepten voor verschillende schoonmaakklussen.
Grappig is wel dat de eerste twee natuurlijke, onmisbare ingrediënten die in het boek genoemd worden natuurazijn en zuiveringszout zijn. De natuurazijn gebruik je ook in de keuken bij het koken of inmaken. Zuiveringszout ofwel baking soda kun je ook gebruiken bij het bakken van koek of koekjes.
Van azijn staat er: het heeft antibacteriële, ontvettende en reinigende eigenschappen. Het is een mild natuurlijk zuur en biologisch afbreekbaar… Als desinfecterend middel is azijn efficiënt in te zetten tegen talloze bacteriën en schimmels, door ze te vernietigen of verminderen.
Van zuiveringszout staat er: Zeer efficiënt middel om geurtjes op te nemen en om zijn schurende werking. Bij de supermarkt te koop als baking soda.
Om zelf thuis eens uit te proberen… (de meeste ingrediënten kun je al in huis hebben)
*Recept voor ruitenreiniger: Bereiding 5 minuten – houdbaarheid 1 maand – houder: fles of pot
Ingrediënten: sap van halve citroen – 120 ml natuurazijn – 1 eetlepel maizena – krantenpapier
Klop het citroensap, de azijn en de maizena in een kom met een garde door elkaar. Meng er 120 ml water door. Doe het mengsel in de fles of pot. Doordrenk er proppen krantenpapier mee en maak daarmee, met draaiende bewegingen, de ruiten schoon.
Recept voor afwasmiddel voor vaatwasser: Bereiding 5 minuten – houdbaarheid 6 maanden – houder: pot van glas of plastic
Ingrediënten: 200 gram fijne soda of zuiveringszout – 200 gram borax – 100 gram citroenzuur – 100 gram zuiveringszout
Meng de fijne soda, borax, het citroenzuur en zout. Gebruik 1 a 2 eetlepels van dit mengsel voor elke afwasbeurt.
Of het recept werkt weet ik niet. Ik hoor het graag van wie het durft te proberen.
Beppie van der Waal