30 november 2022

Kuispoortlezing Hildegard von Bingen

Geschreven door jankaat

door sopraan Cora Schmeiser

Zondag 11 december 2022

om 14.00 uur in de Remonstrantse kerk Schoonhoven

In deze Kruispoort(muziek) bijeenkomst  wordt door sopraan Cora Schmeiser liederen gezongen van Hildegard von Bingen, daarnaast zal zij stil staan bij het leven van Hildegard von Bingen.

Wij zijn blij Cora te verwelkomen in de Kruispoort muziekmiddag, met haar thema “felix anima”- feest voor de gelukkige ziel

Wie was Hildegard von Bingen

Hildegard behoorde tot één van de sterke vrouwen in de vroege middeleeuwen.

Zij is non en mystica en leefde van 1098 -1179 . Zij was thuis in theologie, filosofie , natuurgeneeswijzen, kosmologie, literatuur, politiek en muziek.

Hildegard was een invloedrijke vrouw met uitgesproken ideeën over  gelijkwaardigheid tussen mensen en de verbondenheid tussen mens , natuur en kosmos. Als mystica ontving zij  visoenen, die zij verwoord in haar boek Liber Scivias en verwerkte in haar schilderijen  Daarnaast adviseerde zij de paus en vele bisschoppen.

Ook schreef ze muziekstukken, stuk voor stuk eigenzinnige composities met een sterk lyrisch en meditatief karakter, veelal in het gregoriaans waaronder een van haar bekendere werken, Ordo Virtutum (Play of the Virtues), een muzikaal spel over moraliteit.

Wie is Cora Schmeiser (sopraan)

Cora werd geboren in Mainz am Rhein (Duitsland). Zij is een veelzijdig zangeres. Haar stem beweegt zich lenig tussen muziek uit de middeleeuwen, de barok en de hedendaagse muziek. In haar optredens weet ze een intieme, ingetogen sfeer neer te zetten, waarin je als luisteraar continu geboeid blijft door haar verfijnde stemgeluid, de virtuositeit waarmee ze expressieve contrasten maakt en haar subtiele mimiek; theatraal, maar ongekunsteld. 

Als lid en oprichtster van kamermuziekensembles (Ensemble Nu:n, Lunyala Trio, Colusca) werkt samen met acteurs, beeldend kunstenaars, dansers en dichters. 

Met verschillende theatergroepen o.a.  het Nederlands Vocaal Laboratorium/Silbersee, Nieuw Muziektheater Rotterdam en Radio Kootwijk Live trad zij op opera- en theaterfestivals in Nederland en buitenland op.

Sinds 2004 is Cora Schmeiser lid van Ars Choralis Coeln, een vrouwenschola voor middeleeuwse muziek van onder andere Hildegard von Bingen, Anna von Köln en gregoriaanse koraal.

Naast CD-opnames met verschillende ensembles presenteerde zij in het voorjaar van 2014 haar eerste solo CD “Hier und dort”, een collage van middeleeuwse en hedendaagse liederen.

Uitgebreide informatie op: www.coraschmeiser.nl

Van harte welkom op zondag 11 december,  entree € 5,- incl. koffie en thee

Namens de taakgroep Kruispoort

Aad van der Tas

Gerelateerd